Gutsy je smeće

Daklem, kao što naslov sam kaže, Gutsy je jedno obično smeće. Naravno, iz samog naziva releasea se dade shvatiti da je instaliranje istoga na sistem preporučivo samo onim odvažnima, ali eto, i ja sam se odlučio na taj korak.

Stavio sam ga na dva stroja. Jedan je laptop na poslu i to je bila čita instalacija. Na tom Dellovom laptopu sve je prošlo ok, osim što se svako malo zablokiravao. Bio je problem u ACPI-u koji sam nakon malo googlanja uspješno rješio. Druga stvar koja nije radila kako spada je normalan shutdown. Jednostavno bi ostao visiti na onoj završnoj animacijici.

Na svom osobnom laptopu (T43) radio sam upgrade sa prijašnje verzije. Ovaj put sam bio spreman za avanturu zvanu upgrade. Pripremio sam si rezervni laptop koji je funkcionalan. Nisam imao nikakvog kritičnog posla za raditi idućih par dana a ako je i trebalo što odraditi rezervni laptop je bio pokraj mene. Daklem, spojio sam se preko brze veze na prekrasan internet i započeo sa upgradeom. Sve u svemu….. grafika ne radi (razumljivo i to je bilo brzo ispravljeno. jedini je problem što neko smeće dobivam po ekranu svako malo). Zvuk ne radi (nakon googlanja shvatio sam da nisam jedini koji imam problem sa alsa-om. nakon reinstaliranja drivera i nekog acpi konfiguriranja sve sad radi). Izgubio podršku za hrvatski jezik (ovo je bilo brzo vraćeno natrag). Smrzne se kod shutdown-a (ispravljeni). Pogubio postavke iz KDE-a (i nije neki problem jer koristim xfce ali eto). Vratila mi se ona silna govanceta od appleta za konfiguriranje mreže (morat ću ići googlati da vidim kako se to gnome smeće skida van iz xfce-a). Sve su to neke sitne stvari koje su se sredile nakon sat vremena. Super krasno….. ali ostaje najveći problem zvani “eksterni diskovi”. Ti idioti očigledno vole releasati stvari prije nego što ih uopće i testiraju. Naravno, moja greška što mi je uopće palo na pamet ići raditi upgrade kad sam iz prijašnjih pokušaja ima ista ovakva iskustva. Ali ok…. Automounter radi neke gluposti, pri radu s eksternim diskom dolazi do zamrzavanja. Ok, nije nikad meni bio problem mountati ručno disk. Problem je naravno sad što mi se smrzne kad pokušavam koristiti “df”. Naravno, df je precjenjen i ja ne znam zašto bi iko ikad želio znati s koliko prostora raspolaže na diskovima. Oh da, taj disk mi sad ni windowsi više ne prepoznaju. Prekrasno. Sve u svemu… googlanje nije previše pomoglo osim što sam vidio da stotine ljudi imaju istih problema (kao i za one ostale koje sam nabrojao) sa diskom kao i ja. Naprosto prekrasno……

Za kraj dobra vijest. Skaliranje CPU-a izgleda da sad radi bolje nego prije. Prije ga mijenjanje defaultnih postavki kod boota nije nije zaustavljalo da on stavi neke svoje vrijednosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.