Inkscape book sprint….

Jedan od super projekata na kojem radim u zadnje vrijeme je http://www.flossmanuals.net/. FLOSS Manuals je kolekcija manuala koji objašnjavaju kako instalirati i koristiti velik broj slobodnog i open source softwarea. Manuali su jako pristupačni, pisani su na jednostavan način te su pisani sa pretpostavkom da potaknu ljude na istraživanje velikog broja slobodnog i open source softwarea kao alternative skupom/licenciranog softwareu. Znači nije samo za techno geekove već je pisano za prosječnog korisnika računala kojemu treba program za uređivanje teksta, obradu slika ili zvuka.

Ono što je super je da manuali nisu samo na engleskom već jednako kvalitetne tekstove možete naći i na nizozemskom, farsiju (to je ono što koriste u Iranu), francuskom a uskoro i bengalskom i par azijskih jezika. Sve neke Right to left pričice koje uvijek i ne rade sa pretežno anglikanskim programima a i kad uspiješ instalirati podršku na svoj OS nisi baš najsigurniji da je to ono kako bi trebalo izgledati. Možda jednog dana budemo bili i na hrvatskom.

Budem o tome više pisao, ali za sad je dovoljno reći da sam ja lik koji radi na proširenjima TWikija (Wiki pisan u Perlu) koja omogućavaju lako editiranje, lako prevođenje tekstova, lako prevođenje samog interfacea (Web based PO editor za TWiki ali i za različite templateove koji s njima dolaze, znači i prevošenje html-a, uređivanje slika itd.), organiziranje materijala na siteu te export u PDF itd.

Trenutno je ekipa u Parisu na Inkscape book sprintu. Pišu se manuali za Inkscape (što se da shvatiti) za Engleski, Francuski i Ruski jezik. Više o Sprintu na ovom linku.

U cijeli projekat FLOSS Manualsa uključena je jedna stvarno super ekipa. Financiranje je 120% transparentno, za svaki posao (prijevod, savjet, kodiranje, pomoć oko administriranja) se navedu credits tko je što radio, ljudi su adekvatno financijski nagrađeni za svoj rad i nitko se u svoje ime ne hvali sa tuđim radom itd.. itd…. U svakom slučaju, nije kao u našim kiber NGO-ovima i definitivno se isplati biti dio jedne takve zajednice (i ne samo zato što imamo super naljepnice, majice i papirnato izdanje manuala!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.