autici.binarni.net


Jedna od stvari na kojoj sam radio u zadnje vrijeme se smjestila na adresi http://autici.binarni.net/. Naime, moj otac cijelo svoj život skuplja modele automobila a na ovom siteu smjestio sam njegovu online kolekciju istih (on je sebi napravio papirnatu). S obzirom da nema unuka s kojima bi se igrao skombinirao sam da je ovo 2nd best što sam mu mogao priuštiti. Isto tako, bilo mi je lakše napraviti online katalog kojeg on može lako uređivati nego ga učiti kako da uploada slike na photobucket i linka ih na forumu automobila (odatle je to sve i počelo). Po onome što sam do sad vidio na ex-yu i svjetskoj sceni ovaj katalog definitivno udara dupe.

Moja prva sjećanja vezana su za gomilu automobilčića koje sam imao oko sebe. Ogroman broj automobilčića koji su imali svoje kutije u koje su spremani i prema kojima se trebalo odnositi s pažnjom. Nema struganja boje, nema uništavanja ali ima igranja s njima! Aco nije bio jedan od onih klinaca koji automobilom lupa u zid. Nije bilo tepiha sa nacrtanim ulicama pa je otac napravio montažne ceste od tvrdog kartona (imali smo i kućice i željeznicu ali njih nismo sastavljali po podu moje sobe). S obzirom da je on tehnički crtač sve je to bilo bolesno precizno napravljeno i nas dvojica bi se satima i satima igrali na podu moje sobe. Otac je izrezivao male registracije i lijepo ih na modele, bojao svjetla i žmigavce, radio male ljude koji su se stavljali unutar automobila, radio prikolice od kartona na postoljima potrganih modela itd. Anywho, sve te automobile (osim ovoga), od kojih neke možete vidjeti na slikama, je stari izgubio ’91. Od onda radi na svojoj novoj kolekciji.


Imao sam i malo veće modele automobila na pedala. Traktor sa prikolicom, Buba i Mercedes. Mercedes je bio zakon jer ga je otac malo prepravio. Palio se na ključ, što je klincu bio totalni zakon. Ugradio je pravi radio sa zvučnicima unutra i stavio mi je prekidače za svjetla i žmigavce. Mislim da je i trubu imao… hm… s obzirom na sve ostalo čudio bih se da nije imao trubu. Anywho, jedan dugi niz godina ja sam mislio da to svi očevi rade za svoju djecu. Jebiga….


Daklem, na http://autici.binarni.net/ upogonio sam online katalog koji osim za pregledavanje služi i da moj otac može copy+pasteati linkove slika na forum. Ako nekog zanima radi se o Django + PostgreSQL + ImageMagick platformi. Najvjerovatnije neću objavljivati source jer mi se ne da instaliravati ovo drugim ljudima a ne želim biti govno i govoriti “nađi si nekog drugog. pa pobogu to je samo Django! pa pobogu to je samo HTML, kako ne znaš napraviti template. jooojj… ne da mi se hostati to na binarnome.”. Radije ću biti elitista.

Postoje neke osnovne kategorije (marka automobila, naziv modela, godina proizvodnje pravog automobila, proizvođač modela, boja modela, veličina modela, komentar te slike). Kako je moj otac totalno Web 2.0 postoji RSS feed sa zadnjim promjenama, postoji eksport svih podataka u CVS file, postoji mogućnost komentiranja modela, sadržaj je objavljen pod creative commons lincencom i zadnje a možda i najvažnije postoje “tag” cloudovi! Mislim da nitko ozbiljan danas ne može pristupiti razvoju softwarea a da nema neku vrstu cloudova!

Jedna od stvari sa kojom eksperimentiramo je pasteanje logo proizvođača + osnovne informacije na sliku (naziv, veličina,…) + link na site. To se automatski kreira kod uploada (ili forcea naknadno) i izrade manje verzije i thumbnaila slike. Također, mislim da ću iskoristiti iste stvari koje koristim na FLOSS Manuals za automatsku izradu PDF kataloga modela.

Sve u svemu, ovo je prva verzija i postepeno će dolaziti neke promjene.

Jedno vrijeme razmišljao sam ovo napraviti multiuser katalogom te omogućiti i ostalima da stavljaju slike. Odustao sam od toga jerbo 1) želim da otac ima bolji site od ostalih 2) mene to skupljanje uopće ne zanima, nemam vremena da se time zezam i ono što je najbitnije ne želim privući previše pažnje sa već postojećeg communitija na http://www.autici.net/ siteu. Sve slike hostam kod sebe na binarnome. Razmišljao sam da ih stavljam i na flickr ili negdje drugdje (automatski naravno) ali za sad (dok stari ne unese većinu modela) mislim da nema potrebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.