Tekstualne datoteke

Šteta što nemam dovoljno vremena da promislim i složim neki konkretniji tekst o ljubavi ka tekstualnim datotekama (iako mi to binarna religija zabranjuje). Neka ovo bude neki rani pre alfa draft/podsjetnik mog budućeg TED talka.

Tekstualne datoteke su super. Možeš ih lako pohraniti, brisati, preimenovati i editirati. Naravno, dok god se ne ukazuju gluposti sa drugačijim interpretiranjem novog reda. Najbolje su za spremanje velike količine podataka. Katkad se pitam kako taj briljantan koncept CSV-a nije izbacio .xls i ostale formate iz biznisa. Otvoriš u editoru (ma može i u Wordu) i mijenjaš. Ko čovjek. Obrišeš datoteku ili ju preimenuješ i podataka više nema. Aplikacija ne može do njih. Tko je vidio posebne programe ili instaliravanje drivera za pristup podacima! Hoćeš backup? Ma može i na USB stick ako treba. Ako može cijeli Pirate Bay na stick što ne bi moglo i XY! Kratko, jasno i efikasno.

Kako kompijuteri rade sa binarnim informacijama obično se kao moguće vrijednosti stavljaju “0”/”1″ a kod naprednijih korisnika i “TRUE”/”FALSE”. Kao tekst…. naravno, kako bi drugačije! Lako se mijenja a i kompijuter zna samo baratati sa “TRUE”/”FALSE”. Tekstualne datoteke su idealne i kad imaš sitnu džidžu midžu sa nekim upisom preko weba recimo. Obično concurrency nije problem jer – 1) kurca znaš što je concurrency pa se i ne možeš brinuti 2) na web site općenito i neće doći više od 100 ljudi pa i šansa istovremenog pristupa nije tako velika 3) naravno da direktno barataš sa orginalnom datotekom. Mislim… da li netko zna nekoga tko je ikad imao problema s time?!

Osim što slaba posjećenost web stranicama rješava problem concurrencija postoji i hack kako rješiti atomične transakcije pri radu sa podacima u tekstualnim datotekama! Zataraš ih i pošalješ na drugu stranu. To je to. Tar je car! Briljantno, elegantno i tako prokleto jednostavno. I’l će sve i’l neće nijedna! I wonder kako je Larry Ellison uspio sve te pare namaknuti na prodaji magle.

Eto… svaki dan nešto novo naučim. S obzirom da se može startati više instanci tar-a cijela ova arhitektura bi se dala jako dobro i scaleati. Hmmmm…… double win. Moram im to javiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.