Safari i debugiranje

Pretpostavljam da je to nešto što svaki MacOSX user zna ali eto, meni je malo trebalo. Ako nekome dobro dođe eto ga…

Jedna od web aplikacija koju radim ponašala se dosta čudno (JavaScript problemi) na Safariju. Loš je to osjećaj kad se pred kraj sezone iznajmljivanja brodova radi fakturiranje i onda sve stane zbog nekog nedefiniranog i nedokučivog buga. Naravno, nema previše smisla reći “meni i Igoru na firefoxu radi..hmm.. hmm” pa ja bootam svoje Windowse i probavam iz Safarija 3.0.4. Sve radi… “dovraga” govorim u sebi “mora da su ispravili taj feature u ovoj verziji”. Odlazim do ibooka i gledam u taj prokleti Safari. Vidim da je odlučan da me ne obavjesti o grešci sa nekakvom blinkajućom ikonom. Ne pokušava ni neki prozorčić da otvori i ne do Bog mi otprilike pokaže liniju gdje i zašto se to krši. Ništa… to je onaj user-friendly pristup u kojem me ne zamaraju sa viškom nebitnih informacija. Nakon što mi pomalo i patetičan pokušaj “A da stavite Firefox?” nije uspio odlazim do svog prijatelja googlea i bacam se u potragu za MacOSX imageom za vmwareov player. Kao “budem ja to doma probao”.

Download je trajao satima. Naravno, baš onih zadnjih 10Mb nije imao tko seedati pa se sve pomalo i odužilo. Nakon pola dana shvatih da ja nemam mjesta na disku za to odkompresirati. Ništa, sačekat ćemo da dođemo do mog externog diska da na njemu to obavimo. Anywho… kad sam sve i obavio shvatio sam da ja i dalje ne znam kako viditi JavaScriptove errore u Safariju. Sva sreća, otišao sam na neki družijanac u m.a.m.a.-u i na nekom izjedanju pizze sasvim slučajno sam pitao jednog šetajućeg Nizozemca Marijna da li ima iskustva s time (inače lik piše online knjigu Eloquent JavaScript). Nasmijao se i spomenuo mi da se treba iz komandne linije promjeniti postavke i da će se onda magično pojaviti Debug menu. Nakon malo googlanja pronašao sam i tu linijicu…


defaults write com.apple.Safari IncludeDebugMenu 1

Naravno, bug koji sam otkrio je bio bolno trivijalan i kad me Apple tuži i država strpa u zatvor zbog downloada ilegalne kopije MacOSX-a (koja je ubrzo nakon otkrivenog buga bila obrisana) imat ću dosta vremena u zatvoru za razmišljati o tom malom “,” (zarezu) viška….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.