FM Bookstore ili kako objaviti svoju knjigu

Lulu je print on demand publishing kompanija koju je osnovao koosnivač Red Hata Bob Young. Funkcionira po principu da uploadaš gore gotov PDF svoje knjige, odabereš dimenziju i vrstu papira, odabereš cijenu za knjigu (download i papirnatno izdanje) i to je to. Naravno da treba još par operacija izvesti ne bi li knjiga postala dostupna za naručivanje ali u principu to je to ako želite objaviti svoju knjigu.

Uvez je dobre kvalitete, otisak je dobar (crno bijeli ili u boji), papir (meki, tvrdi, glossy) je ok… U principu sve je ok i dobre kvalitete osim činjenice da ne mogu naručiti knjigu u Hrvatsku.

Činjenica da primjerak knjige ide na printanje tek kad se naruči nama u flossmanuals.net super odgovara. Puno bi bolju kvalitetu i cijenu dobili da u nekoj lokalnoj tiskari to printamo ali ovako se ne moramo mučiti sa skladištenjem par stotina knjiga koje eventualno neće biti ni prodane a i sa njihovom dostavom i naplatom (naši manuali su free, osim što se plaća nekih $15 potrebnih za tiskanje). Naravno, ne treba nam nikakav početni kapital za pokretanje te priče. Možda najbolja stvar je što se PDF (koji se koristi za tiskanje) generira automatski iz materijala koje pisci editiraju preko Weba (text i slike). Nitko ne radi prijelom (što je super, jer znači jedna osoba manje i puno puno brže) ali postoji drugačiji template i style za PDF izdanje (može se i birati) sa mogućnošću intervencije na naslovnici. Za to koristimo XHTML2PDF (formerly known as Pisa) kojeg smo (Luka Frelih) fino i modificirali ne bi li poslužio našim potrebama. Promjene su naravno vraćene communitiju 🙂
Za sad cijeli proces objavljivanja knjige u papirnato izadnje ide polu automatski ali cilj je i onaj drugi dio submitanja na lulu.com automatizirati. Super mi je da sam sam uspio da se taj dodatak sustavu nazove Objavi. Pitaj boga kako to anglosaksonci izgovaraju…

Bilo bi katastrofalno da nije tako ali jedna od super stvari kod FLOSS Manuals je što imamo dobro dokumentaciju o svojim alatima i njihovom korištenju. Tako da imamo i za Bookstore widget. Lulu.com ima neki defaultni mali widget koji se može ubacivati u stranice (na acinom binarnom siteu to je sa lijeve strane) ali nama nije bio dovoljno dobar tako da sam sklepao neki novi u JavaScriptu (slideshow, pageing, random order itd.). Upute ovdje pa ako mislite da je reklamiranje slobodnih Inkscape manuala npr. ok stavite si na svoj site! Mi od tog ništa ne dobijemo osim slave i djevojaka.

http://en.flossmanuals.net/bookstore

Linkovi:
* http://www.flossmanuals.net/
* http://www.lulu.com/
* http://www.xhtml2pdf.com/
* http://en.flossmanuals.net/bookstore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.