Kad se perliše potuku iliti kad community ode kvragu


U maniri scenarija Jelene Veljače i produkcije Romana Majetića nakon dosta mjeseci porođajne muke desio se i taj TWiki fork! Za one koji ne znaju fork u ovom kontekstu znači da je jedan dio TWiki zajednice uzeo izvorni kod i započeo zaseban projekat koji je neovisan od starog TWiki projekta. Zašto je to nekome uopće zanimljivo, zašto bi se uopće netko trebao brinuti a i sto mu gromova, gdje je tu uopće drama?!

TWiki projekat je prije nekih 10etak godina kao klon JosWikija započeo lik koji se zove Peter Thoeny. Bio je to jedan simpatičan strukturiran wiki specifičan po svojoj ideji “Web” -ova koji omogućuju da se site podjeli na manje cjeline. Od samog početka projekat je bio izdan pod GPL licencom ali Peter je bio jedina osoba koja je imala pravo na TWiki trademark. To se kasnije ispostavilo kao uzrok dosta problema i trzavica koje su u konačnici i dovele to podjele.

Kod free software projekata TWikijeve veličine dobar i kvalitetan community sa dobrim leaderom ili dobro posloženom organizacijom je izrazito bitan za uspjeh. Počela se tu s vremenom oko TWikija okupljati neka ekipa ali sve je to nekako kilavo ispalo. Peter je ispao nekomunikativan lik. Ekipa je ispala previše u banani i ta agonija je trajala par godina. Nekih 5-6 godina Peter se i nije bavio nekim razvojem TWikija i sve je bilo na tom nesretnom communitiju. Jedan dio ekipe je samo gunđao i odbijao išta raditi, jer Peter je eto kriv za sve. Drugi dio ekipe je nešto i razvijao ali krajnji korisnici su znali dosta puta biti nakon pritužbi tipa “na Safariju ova forma ne radi” biti otpiljeni sa tipičnim programerskim elitističkim odjebima “tko uopće i koristi Apple”. Naravno uvijek je tu i jedan Debianovac koji ima svoje ideje kako bi to sve trebalo posložiti.


Negdje prošle godine Peter je došao do nekih novaca od VC-ovaca, odlučio je osnovati TWiki.net kao konzultantsku firmu i predlagao je da trademark sa njega pređe na twiki.net. Community programera koji je zadnjih nekoliko godina radio na razvoju nije želio ni čuti za takvu ideju. Malo se pregovaralo, malo su se neki modeli governancea predlagali da bi na kraju sve završilo prošli tjedan na dan objavljivanja nove verzije. Na dan objave cijeli community se nađe na Chatu (#twiki kanal točnije), dogovore se “dnevni red”, odrade se stvari i nova verzija se stavlja za download. Ovaj put je Peter došao i kao točku stavio relaunch twiki.org.

Bez najave je svima koji su do tada bili uključeni u projekat onemogućio pristup do servera i na web site je stavljeno novo pravilo korištenja (na koje se trebalo pristati prilikom ulogiravanja) koje kaže da sav materijal napisan na web siteu pripada firmi twiki.net. Naravno trademark TWiki je prebačen na firmu, dosadašnjim developerima je rečeno “ako vam se ne sviđaju nova pravila slobodno forkajte, imate pravo na to, ali ako budete koristili naziv TWiki bilo gdje budemo vas tužili”.

Onda je počelo kukanje “ne možeš se tako ponašati, mi smo napisali sav code, propast će ti firma bez nas!”. Pa su malo emocije proradile i kilalo se Petera sa fork kanala itd. itd… Za sad fork projekat ima privremeno ime “Next Wiki” iliti nextwiki. Šaljivi njemački developeri. Source je baziran na zadnjoj objavljenoj verziji i isto tako kao i twiki.net planiraju neke veće promjene na projektu. Naravno, svi su sad oduševljeni što više nema tog Petera da koči stvari i blah blah napokon su ostali sami i sad će se vidjeti koliko je community kao takav u biti trul i kako velik broj problema nije bio rezultat Peterovih loših odluka već odraz njihove nesposobnosti.

Sve u svemu meni ostaje da čekam par mjeseci i vidim koja će frakcija pobjediti, to više zbog održavanja trenutne instalacija. Onako među nama mogu reći da smo mi već odlučili napraviti naš poseban “fork” 🙂 Ali pssstttt o tome. Mislim da nam je TWiki super poslužio kod projektiranja nekog prototipa onoga što želimo, kod poslagivanja stvari kad nismo ni sami znali što točno želimo. Wikiji super dođu za tako nešto. Ali sad smo već u situaciji da možemo posložiti stvari znatno kvalitetnije a i pomaknuti stvari u neke komercijalnije smjerove.

Što se tiče samog TWikija mislim da je ovo najbolja stvar koja mu se mogla dogoditi. Svi smo mi nekad bili u situaciji kad je jednostavno najbolje reći “doviđenja”. Šteta što je sve ispalo ovako jadno ali barem su forkaši sad nabrijani pa se možda stvari malo i pomaknu. Predugo je TWiki bio težak za instalirati, pun security rupa, nedovršen API, spor, spor, nevjerovatno spor itd…

* http://www.twiki.org/
* http://www.nextwiki.org/

One thought to “Kad se perliše potuku iliti kad community ode kvragu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.