Napredak sa Franjom


Da se odmah razumijemo – ja sam na samom početku rekao da će Franjo ići tempom koji ja odredim. U svakom slučaju, bio sam zauzet nekim drugim projektima ali dva su me događaja ponovo pokrenula. U biti tri. Prvi je vezan s tim da sam odlučio podovršavati sve ti sitne zezancije od projekata koje sam započeo. Rekoh, kad sam već utukao par sati na izrade videa i svega mogao bih utući još dva tri sata da sve i finiširam. Drugi je kad sam vidio kako je dvogodišnja klinkica od moje drage prijateljice napaljena na Franju Kluza. Treći je što sam nekome obećao da će kao dio rođendanskog poklona (da ne ispadne da sam totalno lame – pao je i normalni poklon) dobiti ulogu u Franji Kluzu.

Daklem… idemo redom. Priča ide da je Franjo utekao u partizane zbog kartaških dugova i možebitnog pretjeranog drugovanja sa ženom svog nadređenog. Isto tako postoji priča da Franjo nije nikad poginuo već da je odletio u Afriku (vezano sa njegovim letovima u izbjegličke logore gdje je bio popularan među djevojkama). To mi je sve djelovalo kao zanimljiva osnova za samu igricu. Svakako će biti konfigurabilno (jer ipak želimo i da djeca igraju Franju) ali početak Franje će biti u stilu 8-bitnih igrica iz 80etih. Franjo treba u “n” različitih poza zadovoljiti ženu svog nadređenog dok se isti lagano približava kući. Hoće li zateći Franju unutra? Ovisi od vas!

Daljne misije vode Franju preko Bosne, Dalmacije do same Afrike. Između pravih misija nalaze se male kartaške igre (još nisam smislio kakve) za nabavljanje dodatnog novca. Misije koje Franjo treba završiti bi bile tipa:

  • bacanje cigara i konjaka drugu Titi
  • bacanje konzervi drugu Titi da ih može podjeliti borcima “7 banijske udarne divizije”. To je jedna od onih mnogih pričica kad Tito svoju hranu dijeli (sigurno je konzervi istekao rok trajanja). Meni je priča zanimljiva jer je moj djed bio dio te priče. (bitka na Neretvi iliti Operacija Weiss)
  • bacanje vojne pomoći 3-ećoj udrarnoj diviziji pod vodstvom Save Kovačevića u borbama kod Sutjeske (Operacija Schwarz )
  • bacanje “političkog” iz padobrana da podigne moral jedinicama
  • bacanje britanskih špijuna na razgovore sa drugom Titom
  • definitivno hoću ubaciti misiju sa bacanjem hrane za kravu (hm.. krava je bila u pitanju?!) koja je vukarala knjige od Vladimira Nazora. Isto tako, malo van konteksta ali kao dio priče hoću ubaciti i Velog Jožu u tu misiju sa možebitnom “Jamom” na kraju. Bez aluzija na pederluk ali svakako sa Jožom koji baulja po terenu i na kraju na*ebe.

Anywho… imam dosta ideja i budem uskoro opet počeo na tome raditi.

Što se tiče rođendanskog poklona…. pismo je išlo ovako:

Dragi moj Duško,
u ovakvim situacijama čovjek se uvijek zapita «Što kupiti nekome tko je uspješan kako u poslovnom tako i u privatnom životu? S kakvim poklonom pokazati koliko mi je stalo do našeg prijateljstva sve ove godine?!».

Jedini odgovor na takvo životno pitanje je «Znam! Stavit ću ga kao jednog od likova u svoju novu indie igricu koju radim (nije ona igrica)!». Drugi odgovor mi je bio «Dat ću mu testne licence na 90 dana za Informix Dynamic Server pa da jadničak napokon vidi pravu relacijsku bazu za muškarce!».

Daklem…. Igrica se zove «Franjo Kluz» i trenutna 0.04 verzija se nalazi na web adresi https://www.binarni.net/projects/franjo/. Zašto mislim da bi ti bio idealan lik unutra? Franjo je, kao što najvjerovatnije i sam znaš, bio kockar i švaler koji se zamjerio ustaškom časniku (nakon što je izdao kraljevsko zrakoplovstvo te prebjegao u okupatore) i utekao sa svojim kopilotom u partizane. Igrica prati dogodovštine našeg Franje od odlaska u partizane do samog kraja. Službena priča kaže da je poginuo od švabske ruke ali mi znamo da nije bilo uistinu tako….

Koji si ti od likova? Možeš sam odrediti…. reci što bi želio biti a ja ti predlažem neke likove:

Muškarčina. Brat blizanac Bate Živojinovića. Budućnost SFRJ ovisi o njemu dok ga Franjo treba izbaciti sa padobranom da se pridruži Savi Kovačeviću i njegovim ratnicima na Sutjesci.

Politički. Brat blizanac Rade Šerbedžije. Budućnost političkog uređenja SFRJ ovisi o njemu. Franjo ga treba padobranom izbaciti da stigne na sjednicu AVNOJA. Osim AVNOJA može biti i neka jedinica u okruženju kojoj treba dignuti moral.

Britanski špijun. Brat blizanac Mikija Manojlovića od majke iz prvog braka. Direktno od Churchilla treba donjeti pakovanje najfinijih kubanskih cigara drugu Titi u njegovu špilju u Drvaru.

Mislim da je ovo bolje od bilo koje beskorisne drangulije a s obzirom da se radi o čistoj JavaScript igrici koja koristi HTML5 element Canvas i sam ćeš znati koliko sam truda, znanja i ljubavi uložio u sve ovo. Tvoji beskorisni Java developeri koji često znaju ispustiti index na glavnom ključu u tablici će ti zaviditi.

Tvoj Aco

One thought to “Napredak sa Franjom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.