Flak tornjevi


Ako se zateknete u Berlinu i niste sigurni kako utući par sati, moja preporuka je da odete pogledati Flak tower u Humboldthain-ov park.

Na bespućima interneta sam slučajno pronašao dokumentarac o ekipi iz “Berliner Unterwelten”-a. Naravno, čim sam se našao u Berlinu poželio sam se i ja zavlačiti u podzemna skloništa skrivena duboko ispod površine današnjeg grada. Na svu sreću, skužio sam da bi mi bilo puno bolje pridružiti se nekoj njihovoj turi. Otišao sam na onu koja vodi kroz ostatke jedinog preostalog Flak towera u Berlinu (ima još u Hamburgu i Beču).

Planirali su izgraditi 6 komada u Berlinu, ali su uspjeli zgotoviti samo 3 komada. Ta tri izgrađena su ujedno i prva generacija Flak towera. Služili su za protuzračnu obranu i ujedno su služili kao skloništa za civile i bolnicu. U vojnom smislu su bili čisti promašaj. Zidovi i krov od nekoliko metara armiranog betona bili su previše za savezničke avione. Zbog toga su ih izbjegavali u širokom krugu. Bio je to popriličan fail za Švabe, jerbo nisu imali što za gađati. Da stvar bude još gora, u zamračenom Berlinu bila su samo osvjetljena ta tri tornja koja su savezničkim pilotima služila kao savršen orijentir prilikom noćnih misija. Još jedan od švabskih failova u koji su utučeni ogromni novci. Osim samih topova na vrhu, tornjevi su mogli skloniti oko 10.000 ljudi i bolnicu. Tornjevi nisu bili čisti fail jerbo su bili u stanju osigurati bolnici rad 24/7 (i za vrijeme bombardiranja). Osim toga, zbog izostanka savezničkih bombardera područje oko tornjeva je bilo pošteđeno bombardiranja. Naravno, te zgrade su uspjeli dokrajčiti Rusi na kraju rata, ali to je već neka druga priča.

Na kraju rata je odlučeno da se tornjevi, kao simbol švabskog otpora, sruše. To i nije bio lagan zadatak obzirom o kojim se ogromnim količinama arimiranog betona radi. Rusi su toranj u svom dijelu Berlina srušili iz prve. Dobar dan, dobar dan, *bam*. Britanci su krenuli sa 20 tona TNT-a i fail-ali. Šampanjac se otvorio, nazdravilo se uspjehu dok se pola grada dimilo u prašini prouzrokovanoj eksplozijom. Kad se prašina slegla, skužili su da toranj i dalje stoji. Nakon ovog neuspjelog pokušaja uspjeli su se osramotiti još jedno 2-3 puta dok ga nisu uništili. Na kraju su ga zatrpali. U međuvremenu je neki šaljivdžija uspio napisati “Made in Germany” na njega. Francuski toranj (to je ovaj koji sam ja posjetio) je bio malo na nezgodnoj lokaciji. Ispod njega se nalazila željeznica koja je pripadala Rusima, tako da su trebali biti jako pažljivi na koju će ga stranu rušiti. Oni su ga isto pokušavali bezuspješno srušiti nekoliko puta, dok na kraju nisu ostatak tornja odlučili zatrpati i od njega napraviti umjetno brdo.

Anyhoo, na njihovom websiteu imate detaljne upute kako ih pronaći. Kako su tornjevi zimi nastanjeni šišmišima, tura traje samo od 1.4 do 31.10. Toranj u Humboldthain-ovom parku je maksimalno uništen i od njega je napravljeno umjetno brdo (sa spomenikom i klupicama na vrhu). Zbog toga se ide samo u dva gornja kata. Ako želite ići do dna, morate se prijaviti u ekstremnu grupu koja se dolje spušta uz pomoć alpinističke opremom. U svakom slučaju, bila su to jako lijepo utrošena dva sata. Toplo se obucite jerbo je unutra hladno.

Na slikama su “Flakturm I – Berliner Zoo” i “Flakturm III – Humboldthain”.

Linkovi:
* http://berliner-unterwelten.de/home.1.1.html
* http://www.historvius.com/the-berlin-flak-tower-472/
* http://en.wikipedia.org/wiki/Flak_tower

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.