Djevojka viče sa visoka brda: “Evo Franje! Evo Franje!”


Franjo gura svojim tempom i ne brine se previše za lavež sa strane. S obzirom da imam stalni posao + 4 posla u fušu (plus jedan zabavni projekat za Oca) koja radim nakon posla ovo sa Franjom se dosta brzo i odvija. Možda čak i prebrzo.

Klik da probate novog Franju: https://www.binarni.net/projects/franjo/

Anywho, dodao sam nekoliko stvari u Franju. Prva i najvidljivija je koliko toliko normalan teren. Teren se generira na server strani svaki put kod startanja (od tud i početno usporenje sada). Na 10,000 kockica generiram 6,000 brda različitih veličina (imam neki raspon ali za sad nemam postotke da pogodim teren brdovite Bosne). Nakon toga teren se normalizira, malo se i poglede rubovi (s ovim još eksperimentiram) i pošalje se clientu. U usporedbi s onim prvim čistim randomom (začudo, nitko se nije bunio na taj izgled) ovo je predivno. Ove dvije slike i nisu baš jako reprezentativne.

Druga stvar koju sam dodao je mala kravica. Ono što je specifično kod kravice je da je animirana. Ako proletite sporo pokraj kravice vidjet ćete animaciju. Treća stvar je lagano izmjenjeni code koji se brine za dinamičke objekte (za sada švabski avion, panzer, krava, oblak). Izbacio sam neko Array sliceanje u nadi da će me to rješiti onog povremenog zastajkivanja koje se dešava. Naravno, to nije bilo to.


Zadnja stvar koju sam dodao je mali pokazivač trenutnog FPS-a. Moja najveća briga kod Franje je sama brzina. Kao što ste možda i zaključili, brzina izvođenja Franje uvelike ovisi o izboru vašeg operativnog sustava, browsera ali i poinstaliravanih pluginova. Naime, probao sam kako brzo radi na jednom Mac Pro (8-Coreova, 16Gb RAM-a) iz Firefoxa koji je imao instalirane pluginove za blockiranje skripti itd. Totalna katastrofa, 5 puta sporije nego na mom MacBooku kad je na 800Mhz. Na mom Terminusu (Lenovo W500) sa Linuxom brzina je zadovoljavajuća, samo što aviončić zna flickerati prilikom iscrtavanja. Izrazito iritantno. Po prvim rezultatima što se tiče FPS-a najsporija je Opera 9.6x/10.x, zatim Firefox 3.0.4 te na kraju ubjedljivo najbolji Safari 3.1.2 sa 90 FPS-a. Budem probao i ostale verzije a možete mi javiti i vi vaše rezultate te specifikaciju na čemu ste probali.

Što se tiče daljnjeg razvoja. Budem posložio inicijalno učitavanje igrice, malo ajaxa, progress bar dok se učitava mapa itd. Trebao bih i generiranje smetala staviti na server side. Kao što sam i rekao, najveća briga mi je konačna brzina. Odluku o tome da li će se moći u jednom trenutku baciti samo jedna ili više bombi (jer više bombi može uzrokovati više esplozija. više eksplozija znači više crtanja a sve to u konačnici znači sporiji scroll sa zastajkivanjem) ću donjeti kad isprobam neke modele eksplozija.

Ni meni do sada većina generalnih ideja oko Franje nije bila jasna. Ne želim raditi tipičnu pucačinu jer 1) ja ne volim pucačine 2) ja ne mogu sa canvasom i javascriptom napraviti konkurentnu pucačinu. Dosta stvari u igri će biti oko Priče i dosta misija će se baviti izbjegavanjem prepreka, skupljanjem stvari te dostavljanjem paketa na teren. Između misija će biti male igrice (za sad tajna kakve). Paketi će varirati od cigara za druga Titu, novog britanskog špijuna, oružje Savi Kovačeviću na Sutjesku, novi Politički da popravi poljuljani moral u jedinicama…

Također ono što mi je bio cilj od samog početka, a sad ispada da će biti moguće za izvesti, je da sav teren u Bosni i u Dalmaciji gdje će se igra odvijati budu autentični online podaci izvučeni iz GIS sustava (online znači da se vide promjene u igrici skoro pa čim se dodaji zapisi o novim selima, cestama, rijekama…). Također ono što mi je cilj je osim predefiniranih misija koje se moraju završiti napraviti i brze misije koje će moći uzeri sami definirati. Znači 2d mapa Bosne po kojoj skrolate i kreirate svoju rutu. Od rute se napraviti 2d mapa sa realnim podacima na koju vi možete random staviti prepreke. Pa kad letite iznad Jajca “eto Plive eto vodopada” možete zapjevati! Dosta o planovima… nešto mora ostati i tajna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.